23 Haziran 2009 Salı

Yıldızı parlayan bir kent

2007 yılı Aralık ayında Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından “Emlak piyasasında yıldızı parlayan iller” adında bir rapor yayınlandı. Raporda 2015 yılına kadar Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun'da Yatırım Fırsatları ve Potansiyelleri açıklandı.

Araştırmada, 9 ilin konut sektörü ve konut piyasaları, perakende pazarı ve alışveriş merkezleri, turizm ve konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanları incelendi.
Gayrimenkul Araştırma Raporu'na göre, hane halkı sayısı artışı, kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı öngörülerine bakıldığında 2007 - 2015 yılları arasında konut ihtiyacının Antalya'da 236 bin, Konya'da 148 bin, Mersin'de 147 bin, Kocaeli'de 94 bin, Diyarbakır'da 90 bin, Kayseri'de 60 bin, Eskişehir'de 47 bin 500, Samsun'da 45 bin ve Erzurum'da 36 bin olması bekleniyor.

Raporda, Mersin'de özel sektörün emlak piyasasındaki ihtiyacının site niteliğinde, az katlı, nitelikli konut üretimi'' şeklinde yer alıyor.
Mersinin 2000 nüfus sayımına gör nüfusu 1.651.400…DPT Verilerine göre 1990-1997 arası nüfus artış hızı 24.49. 1990 - 2000 nüfus artış oranı 26.47… Kısacası çok ciddi oranda nüfus artışı yaşanıyor. Bu rakamlar bile raporu doğrular niteliktedir. Çetinkaya, Carrefour, Adese, Marinavista, Forum gibi Alışveriş merkezleri bulunan Mersine, söz konusu raporda 2015 yılına kadar 210 bin metre kare daha yatırım yapılabileceği belirtiliyor.

Rapora tekrar dönecek olursak; Alışveriş Merkezi yatırım olanakları konusunda diğer illere gelince; Antalya'da 200 bin metre kare, Konya'da 150 bin metre kare, Kocaeli'nde 110 bin metre kare, Diyarbakır'da 80 bin metre kare, Samsun'da 60 bin metre kare, Eskişehir ve Kayseri'de ise 35 bin metre kare asgari potansiyel alışveriş merkezi yatırımı yapılabileceği belirtiliyor.

İllerdeki konaklama tesisleri yatırımı potansiyellerinin de incelendiği raporda, Samsun, Mersin, Konya, Kocaeli gibi illerde 4-5 yıldızlı çok amaçlı otel ve iş olanakları ile donatılmış 3-4 yıldızlı otel yatırımları yapılabileceğine dikkat çekiliyor.

Raporda, 9 ilde 2015 yılına kadar sanayi ve lojistik alanlarında yatırım yapılabilecek alanlara yönelik öngörülere de yer veriliyor. Bu rapor ile birlikte başta belediye başkanlarımız olmak üzere son yıllarda ciddi bir büyüme kaydeden Mersin çok daha fazla yatırımı kendisine çekebilecektir.

Özellikle kuzeye kayan kent merkezindeki konut ihtiyacını karşılamak adına TOKİ İle daha fazla anlaşma yapılabilmeli, büyük otel ve hastaneleri bu kente çekmenin yolları aranmalıdır. Bu rapor yatırımların hayat bulması adına ciddi b ir referans olabilir.

Bundan sonraki iş, kenti yönetenlerin farklı alanlardaki yatırımların buraya gelmesini beklemekten daha çok, yatırımcının ayağına giderek kentteki yatırım ve iş olanaklarını anlatmaları gerekmektedir. Kısacası daha atak bir tavır sergileyerek bu kente hak ettiği yatırımları çekmek için gayret sarf etmeleri gerekmektedir.
Mersin biraz gayretle Türkiye’nin cazibe merkezi haline getirilebilir. Forum Mersine hayat vermiş ve sınıf atlatmıştır.

Mediamarkt gibi bir mağazada yaklaşık 200 kişinin iş bulması Mersin için fırsattır. Media Markt gibi kendi sektöründe öncü bir firma olan IKEA Akdeniz bölgesine yatırım olanaklarını araştırmaktadır. Bölgede başka bir yerde olmayan IKEA Mersine çekilebilirse bu önemli bir hizmet olacaktır. Ayrıca Forum AVM’ye ve Mediamarkt’a Mersin dışından insanlar alışverişe gelmektedir. Kentin ticaretinde önemli bir ivme kazandırılmıştır.

Çünkü en az 100 kişi iş bulacak, Mersin dışından insanlar bu kente gelecek, yan sanayi gelişecek, ticaret biraz daha canlanacaktır. Bu arada IKEA’nın dünyanın önde gelen ithalatçısı olduğunu düşündüğümüzde limanı, serbest bölgesinin yanında nakliyeci ve gümrükçü kenti olan Mersin için IKEA’nın önemi daha iyi anlaşılabilir.
Sürekli yazdığım ve inandığım gibi Mersinde olmayan mağaza ve firmalar Mersine çekilmeli, büyük hastanelerin buraya gelmesi sağlanmalıdır. Mersin sağlık üssü olabilir ve bunu sağlık turizmine çevirebilir.

Deniz turizminde istediği atılımı bir türlü gerçekleştiremeyen Mersin devam eden otel projelerinin yanında üç dört tane 4 ya da 5 yıldızlı otelle birlikte turizmde önemli bir yol alabilecektir. Yatırım ve hizmet sadece park ve kaldırım yapmak değildir. Bu kentin işsizlik problemini yok etmeye yönelik atılımlara ihtiyacı vardır. Söylemek isterim ki; kente çakılan her çivi ile birlikte özellikle yerel seçimler öncesi kazanan sadece Mersin olmayacaktır.

Mersinin yıldızı yıllardır parlıyor. Ancak bu yıldızı ne kentte yaşayanlar ne de bu kenti yönetenler bir türlü göremiyorlar.

Kaynak: DPT internet sitesi ve konyaindex.com


Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 07.01.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: