25 Haziran 2009 Perşembe

Çöpü kim temizliyor?

Mersinin kronik sorunu çöp’te son dönemece girildi. Büyükşehir Belediyesi hakkında açılan mahkemelere rağmen çöp alanının taşıması konusunda sona yaklaştı.

Hepimiz biliyoruz ki çöp sorunu Büyükşehir Belediyesinin yıllardır üzerinde çalıştığı ve yapay sorunları çözmeye çalıştığı önemli bir kent sorunu idi.
Genel seçimlerin üzerinden yaklaşık 10 ay geçti.

Sayın Kürşad Tüzmen seçim döneminde çöp konusunda bol bol vaatlerde bulunmuştu. Hatırlarsınız; ‘Ben bu çöp sorununu 3 ay’da çözerim’ demişti. Bir milletvekilinin bu gibi sorunlarla uğraşması Mersinlilerin alışık olmadığı bir durumdur. Benim bile ilgimi çekti bu durum. Bravo dedim.

Mersin'e geldiği ilk günde çöp sorununu kucağında bulduğunu ifade eden Tüzmen, "20 yıldır bu sorunun çözülmesini bekliyorsunuz, 2 ay daha bekleyin ve ben 2 ay içerisinde kesin bir çözüm üreteceğim. Mersin halkının bu eziyeti daha fazla çekmesine izin vermem" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi mahkemelerle uğraşırken bir sorunu kim, nasıl Kürşat Tüzmen’in kucağına attı bilemiyorum tabi… Yargıya müdahalenin söz konusu bile olamayacağı için kafam bu noktada çok karıştı!

Ancak artık gerçeği yaşamanın zamanı geldi. Turizm’de henüz çok net bir gelişme sağlanamadı. Turizmi tetikleyecek Kumkuyu Havaalanı tekrar rafa kalktı. Lojistik Merkezi kurulmasında bir gelişme yok. Hafif Raylı sistem projesi yıllardır Ankara’dan “Olur” bekliyor.

Mersin asıl ve öncelikli olarak Ankara’dan çözülecek sorunların çözümün bekliyor. Önce balık çiftlikleri, sonra nükleer santral, şimdi de Tarsus’ta Kimsayal Atık Depolama Alanı’nın kurulacağını öğrendik.

Biz ne kadar itiraz etsek, kendimizi paralasak ta, 8 balık çiftliği için Bakanlık ÇED sürecini tamamladı. Hatta diğer çiftliklerin taleplerini de değerlendirmeye aldı.

Enerji Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, yer lisansı hazır olmadığı için Sinop’a yapılacak nükleer santralin bir yıl daha bekleyeceğini ve bu nedenle de ihalede önceliğin Mersin-Akkuyu’ya verileceğini duyurdu.

Tüm bunlar yetmez gibi birde Mersin’in büyük bir bölümünün su ihtiyacını karşılayan Berdan Barajı çevresine kimyasal Atık Depolama Alanı kurmaya karar verdiler.
Tüm bunlar Ankara merkezli icraatlar ve içinde Kürşat Tüzmen’in de olduğu hükümet yapıyor. Ben Kürşat Tüzmen’den öncelikle bunları çözmesini bekliyorum.

Şu anda çöp alanındaki çalışmanın devam ettiğini ve tamamen bu işten kurtulmak istediklerini ifade eden Tüzmen, "Bunun için İller Bankası'ndan gerekli katkı sağlanmıştır. 20 milyon YTL civarında bir miktar para aktarılmıştır. Bu para tamamıyla bu çalışma için kullanılacaktır.

Dolayısıyla önünde hiçbir engel kalmadı. Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki diğer taşıma alanıyla ilgili olarak bir yargı kararı var. Orada öyle bir sıkıntımız bulunuyor. O da tahmin ediyorum bu çalışmalar görüldüğü zaman, gerçekten niyetin ne olduğu anlaşıldığı zaman, bu çalışmaya herkes katkı verecek". Diyor.

İyide zaten sorun bu değil miydi? Yani işin taşıma aşaması değil, nereye taşınacağı konusunda yıllardır süren bir anlaşmazlık olayı bu noktaya getirmedi mi?
Şunu belirtmekte fayda var: Büyük ihtimalle iller bankasından alınan kredi sırasında Kürşat Tüzmen katkı sağlamıştır.

Çünkü mahkeme ile uğraşan Büyükşehir, çöp alanında iyileştirme çalışmasını yapan Büyükşehir, Kuzey Mersinde yer arayan ve sorunlarla karşılaşan Büyükşehir…
Macit Özcan “Çavuşlu çöp depolama alanındaki çalışmalar sona erdiğinde burada parklar, yüzme havuzları ve spor tesisleri yapılacağını” söylüyor. Bu sayede Kent sıkışıklıktan kurtulacak ve kuzeye kayacak.

Kürşat Tüzmen kenti sürekli ziyaret ediyor, sorunları yerinde inceliyor. Çözüm önerileri geliştiriyor. Bu Mersin için önemli bir ayrıcalıktır. Ancak çöp sorununda alınan kredi dışında gerisi seçim yatırımı diye düşünüyorum. Çünkü Başbakan Erdoğan net aleni Mersin ve İzmir Büyükşehir belediyelerini istedi.

Halkın şimdilerde sorduğu soru şu: “her şey bir yana Çöp alanını kim temizliyor.”
Büyükşehir mi? Kürşat Tüzmen’mi?

Hiç yorum yok: