25 Haziran 2009 Perşembe

Mersinli olabilmek

Mersin son yıllarda ciddi bir değiþim yaşadı. 90'lı yılların başında özellikle Karadeniz, İç Anadolu'nun bir bölümü Doğu ve Güneydoğudan alınan göç kentin genel yapısını değiştirdi denilebilir.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve farklı şehirlerinde doğmalarýna rağmen muhtelif şartlardan dolayı Mersinde yaşamayı seçen yurttaşlar genellikle kendileri gibi göçlerle buraya gelen yurttaşların oturduğu bölgelerde yaşamayı tercih ettiler. Bu mahalleler genellikle Doğu Mersinde kuruldu.
* * *
Mersin göç alırken doğuştan Mersinli olanlarında başka şehirlere gittiğini de biliyoruz. Bu durum kent dengelerini önemli ölçüde değiştirdi. Peki, sonradan Mersinli olanlar Mersin sosyal hayatına ne derece uyum sağlıyorlar?

Kendini bu kente ait hissetmeyen bir yurttaş, bu kentin geleceğine ne kadar katkı verebilir?
* * *
Geldiğimiz noktada Mersinde yaşamayı seçen ama bu kentin değiþik yönetim kademelerinde görev yapan onlarca, yüzlerce sonradan Mersinli olan yurttaşlarımız var. Birçoğu Mersin sorunlarını çözmeye yönelik fikirler üreten aydınlık insanlar.

Kimisi gazeteci veya yazar, kimisi iş adamı ve kimisi sivil toplum kuruluşlarında Mersinin kaderini düzeltmeye çalışıyor. Bu insanların isimlerini hepimiz biliyoruz.

Onlarca, belki yüzlerce aydınlık yüz… Bunlar sonradan olsa da gerçek Mersinliler bana göre.
* * *
Nerede doğarlarsa doğsunlar benim için önemli olan Mersinliyim diyebilmeleridir.
Bugün bırakýn Türkiye'nin farklı noktalarından Mersine gelenleri Mersinin ilçeleri olan Anamur, Tarsus, Silifke, Erdemli vb. Kazalarda doğanlar kendilerini ne kadar Mersinli kabul ediyor.

Tarsus doğumlu bir insanýn kendisini Anamurlu hissetmesi elbette beklenemez ancak, bir ilin genel adı olan ”Mersin” adını benimseyerek kullanması gayet normal bir davranış olacaktır.

Bunu beklerim.
* * *
Mersinlilik bilincini teþvik etmek gerekmektedir. Toplumsal ve sosyal projeler geliştirilmeli ve tüm kentte uygulanmalıdır. Hizmet kentin her noktasına eşit gitmelidir.

İnsanlar kent sorunlarına duyarlı hale getirilmelidir. Bunun için mesela her yıl yılın Mersinlisi adı altında bir yarışma düzenlene bilinir, bu yarışmada siyaset, iş dünyası, ulusal ve yerel basın temsilcileri, ulusal ve amatör spor dalları vb. alanlarda yılın Mersinlisi adı ile ödül vermek bu kente daha fazla hizmet edilmesini sağlayabilir.

Yılın Mersinlisi olabilmek için Mersine hizmet vermek yeterli olmalıdır.
Kentte yaşayan tüm insanlar kentin sorunlarına ortak edilmelidir.
Fikir üretebilmeli ve bu fikri uygun ortamlarda dile getirebilmelidir.
* * *
Daha önceki yazýılarımdan bazılarında önermiştim.
Mersinde bir “düşünce platformu” oluşturulmalıdır.
Her siyasi partinin, sivil toplum kuruluşlarının, öðrencilerin ve muhtarların, yazar, gazeteci, seçilmiş aydınların, kentteki siyasi partilerin birer üye ile temsil edileceği bu platform hem yerel belediyelere hem ulusal sorunlarda yeni fikirler üreterek gelişime katkı sağlamakla birlikte yanlış işlerin karşısında ciddi duruş sergileyecektir.
* * *
Bu şekilde sorunlar ciddi platformlarda tartışılır ve ulusal basına yansıyabilir.
Bu fikir geliştirilebilir bir fikirdir.
Akdeniz Sosyal Forumu, Mekik gibi örnekler var ancak bu forumlara sivil halkın katılıp katkı sunması çok zor.

Burada görev sadece kentte yaşayanlar olmamalıdır.
Mersin düýnda yaþayanlarýnda kent ile irtibatý koparýlmamalýdýr. Mersini düþtüðü çýkmazdan çýkarabilmek çok zor deðil. Burada Mersin dýþýnda yaþayan gazeteci, iþadamý, sanatçý ve her guruptan insana görev düþmektedir. Bu görev illaki teblið edilmek zorunda deðildir. Her Mersinli üzerine düþen görevi yapmalýdýr.
Mersinin kurtuluþu Mersin için Mersinlilik bilincinin saðlanmasýndan geçer. Bunun baþlangýcý Yeniceden Anamur'a birlik olmak ve eþit hizmet saðlanmasý ile olacaktýr. Ýnsanlar yaþadýðý kenti sevmeli ve aitlik duygusu yaþamalýdýrlar. O zaman Mersini kimse tutamaz. Herkes Mersinli doðmaya bilir ama herkesi Mersinli yapabiliriz

Hiç yorum yok: