23 Haziran 2009 Salı

Mersin Şehir Tiyatrosu

Geniş anlamda sanat insanların kucaklaşmasını sağlayan önemli bir etkinliktir. Sanatın hemen her dalı insana özgü davranışları ve anlayışları içerir. Kısacası sanat insan içindir.

2000 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan talimatı ile kurulan Mersin Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu; kuruluş amaçları doğrultusunda çok ciddi çalışmalar yapıyor.

Büyükşehir Tiyatrosu her yıl düzenli olarak tiyatro kursları açarak yüzlerce gencimize ve toplumun değişik meslek gruplarından kişilere tiyatroyu öğretme ve sevdirme görevini başardı.
* * *
Bu tiyatroda görev alan profesyonel ya da amatör tiyatrocuların yanında kurslarda yetişen birçok oyuncu adayı, önemli konservatuarları kazanmışlar, çeşitli TV dizilerinde ve sinema filmlerinde küçük roller alarak oyunculuk yapmışlardır.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosunda oyunlar; kısıtlı kadronun yanı sıra, gönüllü oyuncular tarafından sahnelenmeye çalışıyor.
* * *
Rumuz Goncagül, Yolcu, Kırmızı Başlıklı Kız, Keşanlı Ali destanı, Sevdalı Bulut, öğretmen, Sivilceli Hikâyeler gibi oyunlar sahnelendi. Bu sezon iki oyun birden sahneye koydular. Üstelik bu oyunlar kapalı gişe oynuyor. Mersinli sanatseverler Şehir Tiyatrosunu öylesine sevdiler ki günler öncesinden yer ayırmak gerekiyor.
* * *
Mersin Büyükşehir Tiyatrosunun en önemli eksiği kendilerine ait doğru-dürüst bir salonun olmayışı.. Oyunlar Test-Teknik Dershanesinin yanındaki küçük sahnede gerçekleşiyor ve buna rağmen büyük ilgi görüyor. Bu oyunların hepsi ücretsiz olarak halka sunuluyor.

Fırsat buldukça oyunları izlemek için bu sahneye gidiyorum. Oyunlar güzel ve oyuncular profesyonelce çalışıyorlar.
* * *
Büyükşehir Belediyesinin her yıl düzenlediği festival çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Yıldızların Altında” ismiyle tiyatro şenliği düzenliyor. Bu etkinlik Mersinliler tarafından bayağı benimsendi.

Büyükşehir Tiyatrosu tiyatro gönüllüsü 5-6 kişinin sırtında dönüyor. Kadro konusunda okuduğum birkaç yazı var ki, akla ziyan. Şehir Tiyatrosunda 5-6 tiyatro gönüllüsü sanat için bir şeyler yapmaya çalışırlarken tiyatro kadrosunda olan bazı kişiler şehir dışında ve alakasız işlerle zaman dolduruyorlarmış! Elbette Tiyatro kadrosunda isimleri duruyor. Maaşlarını düzenli aldıkları söyleniyor.

Umuyorum ki, yetkililer bu söylentilerin farkındadır ve gereğini yaparlar.
* * *
Mersinde ciddi anlamda bir tiyatro salonu bulunmuyor. Turneye çıkan tiyatro grupları Oyunlarını Mersin Kültür Merkezinde sahneye koyuyorlar.

Atatürk Parkı içinde yapılmakta olan Kongre Merkezinde açılacak olan salon belki bir ölçüde bu eksikliği giderebilir. Ama kesin olan bir şey var ki; Mersinde salon sıkıntısı ciddi anlamda göze çarpıyor.

Mersinliler sevinmelidir. Her şeye rağmen sevinmelidir.
Sanat ve Kültür kenti Mersinde bir tiyatro var…

Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 18.02.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: