23 Haziran 2009 Salı

Mersin büyümeye devam ediyor

Bugünlerde Mersin sokaklarında yer alan reklâm panolarında ve ulusal gazetelerin bölgesel eklerinde bir hastanenin reklâmını görüyorsunuz. Rahime Hatun Hastanesi olarak yatırıma başlayan hastane özel Toros Hastanesi olarak faaliyetine başladı.
. . .
Mersin’de ciddi boyutta hastane eksikliği bulunuyor. SSK ve Devlet Hastanesi büyüyen ve gün geçtikçe kalabalıklaşan bu kente yetmiyor. Bu sebeple devletin yeni hastane yatırımı yapmadığı birçok kent gibi Mersine de özel hastaneler şube açmaya başladılar.
. . .
Rahime Hatun hastanesi veya yeni adıyla Özel Toros Hastanesi Mezitli’de üniversite yolunda açıldı. Teknik tesisatını mert tesisat firması üstlendi. Yaklaşık 1 yıl içinde bitirildi. Bu hastaneyi öteden beri çok önemsedim çünkü her şeyden önce Mersine çakılan bir çividir. Bu çivi bu kente çok faydalar sağlamıştır ve sağlayacaktır.
* * *
Daha önce birçok yazımda örneklemeye çalıştığım gibi Mersinin coğrafik özelliği ve turizmde aldığı yol Mersini farklı bir noktaya getirdi. Mersin özellikle Lazkiye ve İskenderiye seferleri ile Arap turistlerin önem verdiği bir ülke haline geldi. Özellikle Mezitli, Anamur ve Taşucu yabancıların sadece gezip birkaç gün kaldıktan sonra gittiği sıradan bir turizm kasabasından daha çok konut edindiği bölgeler haline geldiler. Bu ayrıcalığı sağlık turizmine çevirebilmek gerekir.
. . .
Sağlık turizmi kent için öyle bir kazanç ki, insanlar kente geliyor, tedavi oluyor, belki birkaç gün otellerde kalıyor, gıda ve ilaç harcamalarını bu kentte karşılıyor ve gidiyor. Hastanenin doktor ve diğer sağlık kadrosu bu kentte yaşıyor harcamalarda bulunuyor. Büyük getirisi olan bir ayrıcalık… Üstelik markalar kendi reklâmlarını yaptıkları sürece zaten kentin reklamı yapılıyor. Ayrıca sağlıkta öyle markalar var ki, varlığıyla şehre saygınlık kazandırıyor. Bu açıdan sağlık alanında büyük markaları buraya çekebilmenin yolları aranmalıdır.
. . .
Açıkçası Dünya Göz Hastanesinin, Memorial Hastanesinin, Okmeydanı Hastanesinin ve bu gibi marka olmuş hastanelerin bu kente gelmesini çok isterim. Daha önceki yazılarımda nedenlerini açıkladığım için tekrarlamaya gerek duymuyorum. Ancak en basit iki katkısı, yeni iş alanları yaratacak olmaları ve sağlık turizmi olarak sabitleyebiliriz.
. . .
Bilmeyenler olabilir… Beklide bir müjdeyi ben vermiş olabilirim. Türkiye’nin büyük özel hastanelerinden birisi Mersin’i yatırım programına aldı. Bu hastanenin adı Medicalpark.

Medicalpark Hastanesi İstanbul dışında Batman, Bursa, Elazığ, Tokat ve Van’da faaliyet gösteriyor. 2009 Yılına kadar Anadolu’da 7 hastane daha açacak. Şimdilik Mersin bu programda değil ama Mersin yatırımı planlama aşamasında.
. . .
Alış Veriş Merkezlerinin yatırımları da devam ediyor. Forum Mersin’den sonra, Yenişehir Fuar Alanının hemen arkasında Büyük bir AVM yapılıyor. KİPA AVM, Mersinde olmayan markaları bu kente taşıyacak. Umarım yatırım her iki kent içinde yerinde ve faydalı olacaktır.

Mersin büyümeye devam ediyor.

Bugün birçok STK başkanı durgunluktan söz ediyor. Belki ulusal sanayide yaşanan sıkıntılar Mersin ekonomisini de etkilemiş olabilir. Ama moralleri bozmamak gerekiyor. Ayrıca bu sıkıntılar yıllardır var. Bu insanlar değimliydi yıllardır ekonominin çok iyi gittiğini söyleyen.

Ne oldu da bugün sanayicinin yaşadığı sıkıntıdan bahsediyorlar. Ekonomide daralma ancak krizlerle olur. Bugün eğer sanayici kapatma noktasına geldiyse sorunları yıllardır çözülemiyor demektir.
. . .
Bu gibi açıklamalarla yıllardır “ekonomi kötü gidiyor” diyenlerin öngörüsü gerçekleşmiş oluyor. Üstelik Mersin dahil birçok kent AKP’ye güvendiğini seçimde verdiği oylarla gösterdi. Burada bir tezat durum söz konusudur.
. . .
Her şeye rağmen Mersin yoluna küçük adımlarla ilerliyor. Organize Sanayinin küçük gelişmeler göstermesi, bazı otel inşaatları, sahil yolu çalışmaları, her ne kadar yeri konusunda çekincelerim olsa da Mersin Lojistik Merkezinin kurulması, yeni hastanelerin ve iş merkezlerinin açılması, turizmde alınan yol bana bu kentin geleceği konusunda umutlanmamı sağlıyor.

Öneri:

Lojistik üs olma yolunda ilerleyen nakliyeciler kenti Mersine, Mersin üniversitesi bünyesinde bir Lojistik Fakültesi açılması planlanıyor. Bu düşüncenin geliştirilerek Üniversite açılması düşüncesi ile desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.

Geldiğimiz noktada bir Mersinin Teknik Üniversiteye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Buna Mersindeki STK’lar öncülük yapabilir.

Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 16.02.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: