25 Haziran 2009 Perşembe

İyisiyle kötüsüyle Toroslar-2

Geçen yazıdan devam…)

Yolu Toroslar’dan geçenler fark ediyor olmalılardır ki; birçok bölgede tam anlamıyla kaldırım olmadığı, birçok yerde yolların hala ya patika ya da mucur içinde olduğu görülmektedir. Dar ve kıvrak yollardan TOKİ ve Kuzey Mersine gidenler Çavuşlu gibi yarı gecekondu bölgesinden geçiyorlar.

Bu caddenin kenarındaki evler bir-iki katlı düzensiz ve birçoğu bakımsız.
Çavuşlu bölgesindeki otobüs duraklarının çoğu eski ve kullanılmaz halde.
Şehrin yeniliklerinden haberler veren Büyükşehir Belediyesi büyük reklam panoları Toroslar’da yok denecek kadar az. Sadece anıt civarında bulunan bu panolar bana göre kentin görselliğini değiştiriyor ve renk katıyor.

Son günlerde Büyükşehir bu panoları Torosların muhtelif yerlerine yerleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi Çöp sorununu uzun yıllardan sonra çözdü. Bu Toroslar halkı için memnunluk verici.

Bir önceki yazıda sağlık yatırımlarının noksanlığından bahsetmiştim. Sadece hastane değil, Zeki Ayan gibi birçok mahallede sağlık ocağının olmaması Toroslar halkı için bir eksikliktir.
Küçük Sanayi Sitesinin altından geçen dereye halkın evlerinde biriken çöplerini yakında var olan çöp tenekesine atmaktan daha çok dereye atıyor olmaları ve çocukların bu derelerde yüzüyor olmaları önemli bir sorundur.
Bu derenin acilen ıslahı gerekir.

Yine Küçük Sanayi Sitesinin önünden kuzeye giden ana yol bakımsız ve toz içindedir. Bu yolun kavşaklarında ve sağ-sol kenarları düzensiz ve ağaçsızdır. Toroslar Belediyesi kentin işlek caddelerinde koyduğu “Bu refüjün düzenlemesini Toroslar Belediyesi Yapıyor” levhalarını burada göremiyoruz.

Erzincanlılar Sitesinin arkasından Gimem Sitesine giden yolda bulunan Palmiye ağaçları anlamsız budama sayesinde yola doğru eğilmiş durumda. Bu ağaçlar bir iki yıla kadar yolun diğer tarafına gelecek şekilde büyümekte!

Palmiye ağaçları Mersinin simgesi sayılır ve her şeyden önce çevreye ve yeşil alana saygı için bakımı doğru yapılmalıdır. Yine, bu yolun sonuna denk gelen kısımdan Gimem Sitesi’ne giriş bulunmakta.

Buradan geçen insanlar özellikle akşam saatlerinde küçük korkular yaşamaktalar.
Bunun sebebi bu yolun ışıksız ve ıssız olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca burada yapılan okulun bitmiş olmasından dolayı acilen bu yolun bakımının yapılması ve ışıklandırılması gerekir. Daha önceki yazımda da dediğim gibi belki bazı işler Büyükşehir Belediyesinin veya başka resmi kurumların yaptığı ya da yapacağı işler olabilir.

Ancak bu işler ya görev paylaşımı ile ya da görevlerini yapması gerekenlere rica ya da baskı ile yapılmalıdır. Çünkü burada yaşanan zorluklar Büyükşehre veya başka kuruma değil Toroslar Belediyesine tepki doğuruyor.

Torosların sorunları konuşmak ile değil elbirliği ile çözülebilir.
Doğma büyüme Toroslar vatandaşı olan bir insanın satırları bunlar.
Yazdığım kısa iki yazıda hiç kimseyi zan altında bırakmak istemem.
Ayrıca zaten iki kısa yazıda ne Torosların iyi taraflarını övebilirim…
Ne de kötü taraflarını yerebilirim.
Toroslar bir yazı dizisine konu olabilecek genişlikte ve detaylı analize ihtiyaç duymakta.

Sadece benim yaşadığım bölge değil tüm Torosların sorunu benim için sorundur. Belediyeler artık yol, park, kaldırım işlerini bitirerek bunların dışında farklı işlerle meşgul olmalılar.

Bir vatandaş olarak bunları istemek hakkımı kullanıyorum.
Tüm sorunların çözüleceği günlerin özlemi ile.

Hiç yorum yok: