25 Haziran 2009 Perşembe

Toroslar için bir ütopya

Aşağıdaki yazıyı 25 Mart 2005 tarihinde yazmış ve yayınlamıştım.
Sanırım seçim öncesi bu günlere uyan en güzel hatırlatma yazısı olacak.
Aynı hayalleri bugün içinde taşıyorum.

Bir belediye iyi yönetilmezse on yıl daha geçse aynı hayalleri kurar ve o hayallerle yaşarız.Noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyorum yazıyı.
Bakın bakalım ne değişmiş o günden bu güne.

Eğer aynı hayalleri bugünde kurabiliyorsanız demek ki Torosları yönetenlere kırmızı kartın zamanı gelmiştir.

Yerel seçimler öncesi Hürriyet Gazetesi seçim Hürriyeti adı altında bir proje başlatmıştı. Bu projede ‘ Ben başkan olsam...’ diye başlayan projelere yer verildi. Bu projeye bir kaç öneri ile bende katılmıştım. O zamandan sonra elbette birçok şey değişti ve birçok şey gelişti.

Ama bugün Torosların daha iyi olması ve gerçek bir kent, gerçek bir ilçe olması için hayallerimiz devam ediyor. Öncelikle Torosları otel olmaktan çıkarmak gerekiyor. Bunun çözümü gecekondulara ve dükkân görünümlü evden bozma iş yerlerine oturma ve çalışma ruhsatı vermek değildir. Öncelikle yapılması gereken Toroslara iş merkezlerini çekebilmektir. Yeni projeler üretebilmektir.

Örneğin, Büyükşehir Belediyesi ve Toroslar Belediyesi ortak çalışarak Torosların üst kısımlarına, Otel sahibi işletmelere belirli şartlarla arsa vererek otel yapmaları sağlanabilir ve böylece dağ turizmini canlandırabilirler.

Yapılacak olan otellerin yakınlarına yapılacak olimpik standartlarda futbol sahaları ile sezon öncesi futbol kulüpleri bu bölgelere çekilebilir. Bu bölgelere yapılacak olan tesisler, günübirlikçiler tarafından da kullanılacağı için yaz-kış canlılığını koruyabilir. Mersin'deki gecekondu mahalleleri genellikle Toroslar sınırında yer alıyor. Uygun yerlere yapılacak olan toplu konutlar ile gecekondu mahalleleri boşaltılabilinir.

Ekonomik olarak çok iyi durumda olmayan vatandaşların evleri sıvasız ve boyasız durumda... Bu Torosların görüntüsünü olumsuz olarak etkiliyor. Bu bölgeleri yeni gören bir yabancı, bir ilçeye değil, bir köye geldiğini düşünüyor.
Burada şehrin görüntüsünü etkileyen sıvasız ve boyasız evlere uygun ödeme koşulları ya da gerekli kaynak sağlanabilirse ücretsiz sıva malzemesi ve boya verilebilir. Yeni yapılan yolların alt yapısı tamamlanarak üstten geçen elektrik kabloları yeraltından geçirilerek hem elektrik kesintisi önlenir, hem de görüntü kirliği ortadan kalkar. Yine ilgili kuruluşlarla işbirliğine gidilerek Toroslara, Adliye, Hastane, vb.

Devlet yatırımları şeklinde bir yapılandırmaya gidilebilir. Bu, hem Mersin şehir yaşamına genel bir rahatlama getirmekle birlikte yeni iş olanakları sağlayarak Torosları gerçekten “ otel olmaktan “ kurtaracaktır.

Hiç yorum yok: