25 Haziran 2009 Perşembe

Yerel seçimlere doğru-Büyükşehir

Yeni seçimlere hazırlandığımız bugünlerde iktidarın gücünü kullanan AKP ve AKP ekseninde yorum yapan yorumcuları daha aktif görüyoruz.
. . .
Yerel seçimleri 27 Kasım genel seçimleri ve o seçimlerde alınan sonuçlarla kıyaslamamak gerekmektedir. Hele 27 Kasım seçimleri hakkında o kadar dedikodu etrafta dolaşmışken.
. . .
Yerel seçimler bir kent için genel seçim kadar önem taşır. Hatta bazı noktalarda genel seçimlerden bile önemli olduğu söylenebilir.
. . .
Biz yerel seçimlere doğru Mersin yazılarını yazarken CHP yönetimlerini yere vurarak prim kazanmaya çalışan iktidar yanlısı yorumcular gibi iktidar penceresinden değil, Mersinin kaderini etkileyecek kişi ve seçimleri analiz etmek istiyoruz.
. . .
Bu kentte yaşayan herkes, bu kent için iyisini isteme hakkı vardır. Ancak iyi olanı sadece benim adamım yaparsa alkışlarım inancını ortaya koymak taraflı bir tutumdur ve kente faydası yoktur.
. . .
Mersin 2004 yılında yapılan seçimlerde CHP’yi tercih etmiştir. Mersinde oy kullanan seçmenin yaklaşık yüzde 35’i seçimlerde Macit Özcan’ı tercih etmiştir. Üstelik Mersinde çok sevilen bir Fikri Sağlar ve iktidarın gücünü arkasına alan tartışmalı aday Mahmut Arslan varken.
. . .
Macit Özcan 2004 seçimlerine girerken daha çok sahil projesi ve birkaç kent projeleri ile dikkat çekmişti. Sahil kenti Mersinde doğru-dürüst misafir gezdirecek ve kentin güzelliklerini gösterecek mekân yokken Türkiye’nin takdir ettiği bir sahil ile yaşar hale geldik.
. . .
Fakat ne yalan söyleyeyim, ben sahil projesini kesinlikle bir hizmet olarak görmedim.
Benim için öncelikli projeler var. Türkiye’nin en büyük spor tesisinin Mersinde olması Mersinliler için şanstır.
. . .
Burada Macit Özcan’ın yaptıklarını elbette sıralayacak değilim. Ancak görmezden gelenlerin görmesi açısından hatırlatmakta fayda olacağını düşünüyorum.
. . .
Mesela spor tesisinin dışında önemli gördüğüm hizmetleri başlıklar halinde sıralayacak olursak; mahalle muhtarlarının çalışma ofisleri, kentin neredeyse bütün alt yapısının değiştirilmiş ve onarılmış olmasını, çöp fabrikasının kaldırılma serüvenini, Kazanlı arıtma tesisi projesini, uluslararası müzik festivalini, şehir tiyatrolarının kurulmuş olmasını, kentti Açıkhava müzesi şekline getirmesini, yeni bulvarlar açılmasını, üçüncü çevre yolunu sayabiliriz.
. . .
Daha iyisi olmalı dediğimiz şeyler olduğu gibi, yapılmasını istediğimiz şeylerde var elbette. Mesela ekmek fabrikası sürekli açık kalmalı ve şehrin her tarafına hizmet vermeli. Mesela şehir tiyatroları kendisine ait sabit bir mekâna sahip olmalı.
. . .
Özellikle kentin giriş kaldırımları ve yol düzenlemesi yapılmalı kentin girişine çeki düzen verilmelidir.
. . .
Kent merkezinde artık yamalı yol devri kapanmalıdır. Kavşaklarda bulunan topraklar asfalta akmamalı ve belediyeler bunları önlemeli ve çevre düzenlemesine daha fazla zaman ayırmalıdır.
. . .
Kente daha kaliteli eğlence mekânları çekilmeli daha büyük ve bol çeşitli bir lunaparkın inşa edilmesi, büyük ve turizme de hizmet etmeyi planlayan bir su parkı(aquapark) yapılması, arsa tahsisinde kolaylık sağlanarak kente otellerin çekilmesi ve lojistik merkezinin bir an önce kurulması sağlanmalıdır.
. . .
Kısacası Mersin Büyükşehir için daha onlarca yazı yazılabilir. Ki ilerleyen günlerde bunu yapacağız.
. . .
Ancak şunu söylemek gerekir ki Macit Özcan en az geçen dönemki kadar çalışmış ve bir dönem daha başkanlığı hak etmiştir. Bunun muhasebesini seçim sandığında Mersin halkının yapacağını ve geçen seçimde olduğu gibi hak edene oy vereceğine inanıyorum. Dahası inanmak istiyorum.

Hiç yorum yok: