23 Haziran 2009 Salı

Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tekrar Mersin’e gelir mi?

Küçük bir soru ile başlamak istiyorum yazıya.
Siyasi bir kararla Adana’ya taşınan Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Mersin’e tekrar gelir mi?

Türkiye’nin en büyük Limanı, Türkiye’nin ilk Serbest Bölgesi, çok sayıda yetki belgeli nakliyecileri, Gemi acenteleri, Gümrük firmaları ve Gümrük Baş Müdürlüğü ve bulunduğu coğrafik konum itibari ile Mersin Türkiye’nin önemli bir lojistik üssüdür.

Bu kadar birbirini tamamlayan bir organizasyon söz konusuyken, nakliyeciler belge almak ve zorunlu bir takım işlemleri yaptırmak için sürekli Adana'ya gitmek zorunda kalıyor. Bu hem zaman kaybına hem de maddi kayıplara neden oluyor.

Nakliyecilikte Türkiye'de önemli bir konumu var. Fakat Ulaştırma Bölge Müdürlüğünün taşınması gibi bazı siyasi kararlar, sektörde (Mersin firmaları açısından) beklenen faydanın sağlanmasını etkiliyor.

Nakliyecilik günümüzde birbirini tamamlayan hizmetlerin sağlanmasını gerektiriyor. Bu da zaman ve maddi güç sarf etmek demektir.

Bugün en ufak bir işlem için firmanın Mersin’den Adana’ya işlem yaptırmaya göndermek kaynak ve zaman israfından başka bir şey değildir!

Lojistik kelimesinin içeriğinde zamanında ve devamlılık gibi özellikler var. Ulaştırma Bakanlığı aldığı bu kararla lojistik sektörünün gelişmesine engel çıkarmıştır. Bugün Türkiye’nin değişik bölgelerinde lojistik üsler açmaya hazırlanan Ulaştırma Bakanlığı bu kararı ile kendi ile çelişmektedir.

Seçim döneminde Mersine bir takım sözler veren, Mersin Serbest Bölgesinin kurucularından Mersinlinin zaten sevdiği birisi olan Kürşat Tüzmen, Ulaştırma Bakanlığının bu anlamsız kararını düzelterek Mersin nakliyecilerinin büyük bir sorununu ortadan kaldırabilir. Kaldırmalıdır.

Mersinde belgeli nakliyeci sayısı 300 iken Ulaştırma Bölge Müdürlüğünün 12 yetki belgeli Adana’ya taşınmasının hiçbir anlamlı izahı olamaz.
Söz konusu uygulama 2005 yılından beridir devam ediyor.

Sektöre ne derece faydalı olduğu ya da darbe vurduğu çok net anlaşılmıştır.

Yazı başlangıcındaki soruya cevap aşağıdaki gibi olmalıdır.
“Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tekrar ve kesinlikle Mersine getirilmelidir.”

Hayırlı Olsun…

AKP çok tartışılan bir kararla Mezitli, Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar’ı ilçe statüsüne aldı. Toroslar’da yaşayan bir yurttaş olarak açıkçası bu karardan memnunum. Çünkü yıllardır istediği ve hak ettiği hizmeti göremeyen Toroslar halkı, sanırım ilçeye atanacak olan Kaymakam, ilçe Emniyet Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü, Tapu-Kadastro, Eğitim Şube Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarının katkısı ile beklediği hizmete ulaşacaktır.

Kısacası Toroslar Köy olmaktan kurtuluyor galiba.

Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 10.03.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: