23 Haziran 2009 Salı

Torosland’a ne oldu?

Toroslar eski belediye başkanı Mustafa Demirci göreve geldiğinde Toroslar için bir proje hazırlamıştı.

O dönemde özellikle ihale süreci çok tartışılan bu proje Hamit Tuna’nın başkan olmasından sonra rafa kaldırıldı. Yanlış hatırlamıyorsam projenin düşünüldüğü arsada şuanda TOKİ inşaatı yükseliyor. Neyse…

Hazırlanan projenin ABD'nin ünlü eğlence merkezi Disneyland'ın Fransa'daki benzerinden sonra Türkiye'de de bir benzeri olacağı söyleniyordu.

Yakınında çöp fabrikası olan bir proje bu kadar büyük bir yatırıma dönüşüyordu. Toroslar kırsal ve terkedilmiş bir bölge görünümünden çıkacak belki de Türkiye’nin yakından tanıdığı bir yer olacaktı. Üstelik zamanla Mersinin merkezi olabilirdi…
O dönemde belirtilen rakamlar yaklaşık 5 bin kişiye iş imkânı sağlayacağına yönelikti. Bu proje kapsamında yılda milyonlarca turistin bölgeye gelmesi hedefleniyordu.

Torosland projesinde kadınlar ve çocuklar için aktiviteler ve oyun alanları, kültür ve sanat bölgeleri, eğlenceye yönelik tesisler, otel ve lokantalar gibi sosyal bir takım tesisler düşünülüyordu.

Eski Başkan Mustafa Demirci tarafından Torosların değişik yerlerine Torosland’ın imar planının ve projesinin görüldüğü küçük reklam panoları yerleştirildi.
Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu bu projeyi 2002 yılında kabul etti ve yap-işlet-devret modeli ile işletilmesine karar verildi.

Proje ihale aşamasına gelmişti. İhaleyi İtalyan bir firma kazanmıştı. Torosland 2000’in büyük bir bölümünün yapımına talip olan İtalyan Firmaları, projenin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.

İhale konusunda çeşitli tartışmalar çıktı. Tartışmaların sebebi ihalenin açıklanmadan gizli yapıldığına yönelikti. Ayrıca hiçbir Türk firması ihaleye katılmamıştı!

Zamanın belediye başkanı Mustafa Demirci ve kurmayları ihalenin ulusal bir gazetede tam sayfa yayınlandığını dile getirseler de bu ihaleye gerekli yeterliliğe sahip her hangi bir Türk firması girmediği için ihaleyi İtalyan firma kazanmıştı. 10 bin dönüm arazi üzerinde 1,4 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanıyordu.

Geldiğimiz noktada Torosland diye bir proje Toroslar Belediyesinin gündeminde yok.
Oysa Torosland içinde barındırdığı kültür merkezleri ile kongre turizmini de hedefliyordu.

Bu kadar uzun ve güzel sahiline rağmen turizmden nasibini alamamış “Dünya Kenti“ Mersin’in kongre turizmine yönelmesi aslında hiç zor değil… Zor değil ama…
Bu noktada şu sorunun cevabını birileri verir sanırım. Torosland gibi kongre merkezleri ve konaklama tesisleriyle dünyaya parmak ısırtacak bir projeyi rafa kaldıran Mersin nasıl olurda ST. Paul yılında inanç turizminde turist gelmesini bekler?

Sadece Kültür Merkezinde yapılacak toplantılarla mı, ya da Büyükşehir Belediyesinin Kongre Merkezi ile mi? Kent merkezinde sadece 2 tane olan 5 yıldızlı otellerin toplantı salonlarında mı? İnanç turizmi için milyonları hedefleyen bir kente bunlar yeterli gelir mi?

Hadi bir an için bunları boş verelim… Eski Başkan Mustafa Demirci dönemde o kadar tartışma neden yapıldı? Bu proje yeni yönetim tarafından neden rafa kaldırıldı?
Açıkçası ben takip edemedim. Bilmiyorum. O dönemde internet sitesi bile hazırlanan Torosland Projesinin şimdilerde internet sitesi bile kaldırıldı.

Yaklaşık 5 bin kişiye iş imkânı, oteller, kültür ve kongre merkezleri, lokantalar, oyun ve spor alanları…

Mersinin çehresini değiştirebilecek ve devletin onayından geçmiş bir projeye neden veda edildi? Proje iptali nerelerde duyuruldu. Valilik, il genel meclisi Mersin için önem arz eden bir projenin iptali konusunda ne düşündü? Nasıl yorumladı?
Bileniniz, duyanınız var mı?

Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 01.03.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: