25 Haziran 2009 Perşembe

Mersin İdman Yurdu için

Türkiye birinci süper liginde Galatasaray 6 puan farkla şampiyon oldu.
Galatasaray milyon dolarlık futbolcuları kadrosunda barındıran “zengin” Fenerbahçe karşısında zoru başardı. Kuşkusuz Sivasspor gibi bir takımın çabasını unutmamak gerekiyor.

Sivasspor örneği Anadolu takımlarının örnek alınmasını gerektirecek güzellikte.

Bugün bile spor yorumcularının ve spor yazarlarının kadrosundan en fazla 5 futbolcuyu sayabileceklerini düşünüyorum. Sivasspor azmin, özverinin ve çabanın sonuca ulaşmasının yegâne örneğidir. Mersin İdman Yurdu için bu sevinç şimdilik çok uzaklarda…

Mersin İdman Yurdu bu kente şampiyonluk heyecanını 20 yıldır yaşatamıyor. 20 Yaşına kadar gelenler Mersin idman Yurdunun birinci (süper) lig macerasını bilemezler.

Mersin idman yurdu yaklaşık 20 yıldır olması gereken ligde değil. Dahası bulunduğu ligde bile zaman zaman zor zamanlar yaşıyor. Bir sezon düşmemek için uğraşırken diğer sezon şampiyonluğa oynaması üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur..

Kentin takıma sahip çıkmadığı söylentilerine inanmıyorum. Çünkü Mersin insanı takımını hep desteklemiştir. Ancak karşılığında hak ettiği şampiyonluk sevincini son yirmi yılda yaşayamamıştır. Karşılıksız vermek Allaha mahsustur.

Takım ve şampiyonluk için “ne yapmalı” sorusunun cevabı çoktur.
Mesela öncelikle sağlam ve takım için özveride bulunabilecek bir yönetim oluşturulmalıdır.

Bunu için takıma sahip çıkacak paralı, zengin yöneticiler seçeceksiniz. Sadece Macit Özcan’ın eline bakarak bir futbol kulübü ne yapabilir ki?

Tecrübeli futbolcularla idealleri olan yetenekli genç futbolculardan geniş bir kadro oluşturulmalıdır. İdeali olan ve zirve hesapları yapan takıma iyi futbolcular gelirler ve bunun için sağlam bütçe gereklidir. Stadyumlara seyirci çekebilecek iyi futbolcular getireceksiniz, tesisleriniz ve stadyumunuz modern olacak…
Yıllanmış ve yer yer dökülen Tevfik Sırrı Gür Stadı yerine, kente yakışan bir stadyum şarttır.

Günümüz futbolunda forma satışları bir kulüp için önemli bir gelir kapısıdır.
Forma, eşofman vb. Mersin İdman Yurdu ürünlerinin satıldığı mağazalar açılmalıdır. Bu ürünler ekonomik miktarlara satılmalı ki satış çok olsun ve gelir sağlansın.

Mağaza açmak için A.Ş. Olmak belki ilk şart değildir. Bilemiyorum. Galatasaray bunu yıllardır yapıyor. İsim hakkını satarak Franchise şekli ile yıllardır çalışan Galatasaray Store bunun en iyi örneği.

Kısa ve öz: Eğri oturun düzgün konuşun. Mersin İdman Yurdu iyi yönetilmiyor.
Takım parasızlık içinde sezonu tamamlarken kimse sadece seyirciyi suçlamasın.

Futbol artık bir para oyunudur.
Tribün geliri ile yetinmeyeceksiniz.
Forma ve diğer spor malzemelerinin satışından takıma gelir sağlayacaksınız.

Mali destek sadece yöneticilerin vereceği katkılarla sağlanamaz.
Ve sadece maç izleyen taraftarın bilet parası ile futbol kulübü şampiyonluk kovalayamaz.

Hiçbir şey yapamadınız mı? Bankalara Takıma destek hesapları açın, tıpkı Galatasaray’ın yaptığı gibi.

Mersin İdman Yurduna gönül verenler gönüllerinden geldiğince kulübe katkı sunsunlar. Mersin İdman Yurdu için bağış yapsınlar. Sadece otopark geliri ile olacak şey değildir bu. Veya Büyükşehir’in bir takım gelirlerinden Mersin İdman Yurdu için para kesilmesi ile sağlanamaz.

Bu bir gönül işi olmalıdır ve kent buna heyecanla sahip çıkmalıdır.
Mersin takımına sahip çıkacaktır. Yeter ki işi bilen yönetimler oluşsun.

Bu kent artık düşmeyelim yeter düşüncesi ile kurulan takımı değil, hayalleri gerçeğe dönüştürmek için uğraş veren futbolcuları ve yöneticileri görmek istiyor.
Bu kent verilen sözlerin tutularak bir an önce modern bir stada kavuşmak istiyor.
Bu kent Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı ve diğer büyük kulüpleri burada görmek istiyor.

Siz yönetim olarak takıma iyi futbolcu getirin, güzel stad yapın, birinci süper lig için hedef koyun… Eğer kent takıma sahip çıkmazsa suçlayın bu insanları.
Ama önce AYNA’YA bakın… Suçlu orada…

Hiç yorum yok: