25 Haziran 2009 Perşembe

Mersin’in bir kimliği daha var

Saygıdeğer Valimiz Hüseyin Aksoy geldikten sonra Mersin turizm kenti olabileceğini öğrendi.

Oya Uysal geldikten sonra Turizm, tarıma dayalı sanayi ve lojistik ile kentin kurtuluş reçetesi yazıldı.

Böylece Mersin’in yol haritasını belirlemek için yıllardır saptanmaya çalışılan kimlikler su yüzüne çıkıyor. RIS Mersin ile birlikte Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi, Lojistik ve Turizm kentin ilerleme reçetesi olarak belirlendi. Elbette hepsinin bir noktada dayandığı nokta unutulmamalı. Ayrıca söylemeye bile gerek yok O’da kentin ticaret potansiyeli.

Bir kentin “büyük” olabilmesi için orada yaşayan insanların aradığı her şeyi bulabilmesi gerekmektedir. Sadece satış anlamında değil. Servis, hizmet ve yedek parça için insanlar zaman kaybetmemeli ve yaşadığı kentten bu hizmetlerin sağlanması gerekmektedir.

Son yıllarda büyük alışveriş merkezlerinin açılmasıyla ticaret eksiği büyük ölçüde tamamlandı.

Ancak hala servis, hizmet ve yedek parça gibi alanlarda Mersin’in bazı eksiği bulunmaktadır. Buradan isim vermem belki yanlış olur ama örnek oluşturması açısından bazı marka taşıtların servis hizmetlerini gösterebilirim. Birçok insan Mersin dışında tamir ettiriyor aracını. Ayrıca Jeneratör ve forklift satış ve servisi içinde bir eksiklik söz konusu.

Elbette bu gibi eksiklikler zamanla tamamlanacak.

Kentin kimliğine tekrar dönecek olursak…

RIS Mersin projesi ile belirlenen yol haritasından sonra bazı yatırımlar söz konusu olmaya başladı. Ancak bana göre bu kentin dördüncü bir kimliği daha var…

O da Eğitim ve Kültür’dür… Mersinin yapısından kaynaklı kültür kimliği unutulmamalıdır.

Mersin uzun yıllardır kültür kenti olagelmiştir. Öteden beri tiyatro, sinema ve benzeri etkinliklerin yanında her türlü sanatsal etkinlik Mersinde bolca sahnelenmiş ve izleyici bulmuştur.

Mersin devlet okullarının yanında dershane ve özel okullarında yatırım sahası olmaya başladı.

Kentte ulusal boyutta isim yapmış okullar var. Palmiye Koleji, Yıldırımhan Okulları, Tarsus Amerikan Koleji, Türkmen Koleji, İçel Koleji, ODTÜ Koleji, TED Koleji gibi…
Her yıl okullarımız Türkiye’de çeşitli alanlarda dereceye girmektedir.

Ayrıca, kim ne derse desin Mersin Üniversitesinin Mersine sağladığı sosyal, ekonomik ve ticari katkı inkâr edilemez. Yenicedeki Çağ Üniversitesi ona keza…

Geçtiğimiz hafta içerisinde TED Koleji yönetim kurulu başkanı Mersine iki yıl içinde Mersin TED Üniversitesi açacağını ilan etti. Geçtiğimiz aylarda İTÜ heyeti Mersin’e bilim merkezi açmak için arsa baktıklar…

Yine geçtiğimiz hafta içinde Mersin özel Toros Üniversitesi” kararı YÖK’ten onaylandı… Artık Mersin’in resmi olarak (şimdilik) üç üniversitesi var. Eğer ülkenin ihtiyacı ise ve yapılacaksa keşke Mersinde en az iki üniversite daha açılsa…
E ne demişler en iyi yatırım kültüre yapılan yatırımdır.

Hiç yorum yok: