23 Haziran 2009 Salı

Mersin’de at koşturmak!

Adana il özel idaresi sözleşmesi biten hipodrom için TJK ile masaya oturduğunda önce kira süresini konuştular. Sonuçta 10 yıllık zamanda anlaştılar. Ancak Adana il özel idaresinin bir dayatması oldu. Adana İl Özel idaresi TJK’nın her yıl bir okul yapmasını istedi.
Anlaşamadılar…
* * *
Adana İL özel idaresi ile TJK arasında çeşitli konularda yaşanan anlaşmazlıktan ötürü TJK hipodromu başka bir ile taşıma kararı aldı. Bu noktada Mersin devreye girdi ve hipodromun Mersine yapılmasını tavsiye etti.
* * *
Bu haber üzerine Adana (kendilerince haklı sebeplerle) çok ciddi kulis yaptı, yapıyor. Ancak anlaşmazlıktan dolayı ortada kalan bir yatırımı Mersinin sahiplenmesine Adanalı dostlarımızın çok fazla kızmaması gerekmektedir. Antalya'nın da hipodroma teklifte bulunması aslında Adanalı yarış severlerinde düşünmesi gereken bir ayrıntıdır.
* * *
Yani Adana İl özel idaresinin elinden kaçırdığı bir yatırım daha uzak bir noktaya giderse en kaba anlatımla Adanalı yarış severler yarışlardan mahrum kalacaktır. Bu olayı bir takım insanlar kişisel hırs ve intikam duygularına alet edebilirler. Bunu kan davasına dönüştürmek kimseye fayda sağlamaz.
* * *
Ve sıkça tekrar etmekte fayda gördüğüm konu hipodromun Adana'dan kaldırılması teklifinin Adana ile TJK anlaşamadıktan ve başka ile taşıma kararı alınmasından sonra yapılmıştır. Bu arada teklif sadece Mersinden değil, Antalya da hipodrom için teklifte bulunmuştur.
* * *
Hangi kent yıllık 30 Milyon YTL eğlence vergisi ve beraberinde gelen diğer gelirlerden mahrum kalmak ister ki?
Adanalı dostlarımız Mersine kızmasınlar. Kızılması gerekiyorsa ilk önce Adana il özel idaresine kızmalıdırlar. Çünkü anlaşmazlık Adana il Özel idaresinin ısrar ettiği küçük bir ayrıntıdan çıkmıştır.
* * *
Adana İl Özel idaresi okul isteğinde sonuna kadar haklı. Ancak anlaşıp anlaşmamak kendi inisiyatiflerinde.
Sonuç olarak Adana İL özel idaresi ile TJK arasında çeşitli konularda yaşanan anlaşmazlıktan ötürü TJK hipodromu başka bir ile taşıma kararı aldı. Mersin başka bir ile kaçması an meselesi olan bir yatırımı kendisine çekerek bölgede tutmak istemektedir. Olaya birde bu gözle bakılması gerekmektedir.
* * *
Adanalı bazı gazeteci ve bazı siyasi parti temsilcileri gelişmeleri “Mersin, Adana’nın değerlerine göz dikiyor” olarak yorumladılar.
Bu tutum toplumu germektedir. Çünkü zaten basit sebeplerle yıllardır iki komşu kentin arası limonidir. Ve bu son gelişme değerlere göz dikmek olarak algılanmamalıdır. Çünkü anlaşmazlıktan doğan bir yatırımı hiç bir il kaybetmek istemez.
* * *
Hipodrom kente çok ciddi kazançlar sağlayacak bir yatırımdır. Ve Mersinli olarak, Mersin aşığı bir insan olarak kentimin her konuda büyümesini gelişmesini isterim. Bunun içinde Hipodrom konusunu en az havaalanı ve turizm kadar önemsiyorum.
* * *
Başta Adanalılar olmak üzere her iki kentin aydınlarına naçizane tavsiyem şudur ki, yukarda bahsettiğim ayrıntılar sebebi ile Adana’dan gitmek isteyen hipodrom iki kent arasına düşmanlık ekmesin. Gerginliği büyütmesin. Bunu sağlayacak olanlarda şehri yönetenler ve bu iki kentin aydınlarıdır.
* * *
İki kent ayrı ayrı büyüsün. Ne havaalanı konusunda, nede diğer yatırımlar konusunda kimse kimseyi engellemesin. İki kentte büyüsün bir saatlik mesafede kazanan bu iki kentte yaşayan bizler oluruz.


Bu yazı Güneyde İmece gazetesinde 28.01.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: