25 Haziran 2009 Perşembe

Mersin’in kalkınmasına engel olunmasın

Yıllardır düşünüp duruyoruz… Mersin neden büyük yatırımları çekemiyor diye!
Cevabı yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Kafamda şekillenen cevap şu: Mersini yönetenler Mersini değil, bölgeyi yönetme hevesindeler.
. . .
Birkaç ay önce Türkiye’ye yatırım için araştırmalarda bulunan Çinli yatırımcılara Kürşat Tüzmen tarafından İstanbul ve İzmir’den sonra Mersine de yatırım imkânları tanıtıldı.
. . .
Çin Heyeti Mersini de yatırım programlarına dahil ettiler. Bu yatımlarla alakalı MTSO Başkanı Şerafettin Aşut’un Referans Gazetesindeki açıklamaları karşısında üzülmemek hatta sinirlenmemek elde değil.
. . .
Sayın Aşut yaptığı açıklamada Çinli şirketlerin Mersin ve çevresinde yatırım amaçlı araziler aradığını söylüyor. Fakat Aşut, “Bu kadar büyük bir yatırımı sadece Mersin olarak sahiplenmeyelim, Çukurova’yı kalkındıralım” diyor.
. . .
Bir işadamı olarak bilmeyebilir belki ama MTSO Başkanı olarak şunu bilmelidir: Mersinde işsizlik had safhadadır. Ayrıca Adanalı yönetici ve işadamları Adana’ya her türlü yatırımı çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ve neredeyse tüm yatırımlar ya şehir merkezine yakın ya Adana’nın doğusu… Yani mümkün olduğunca Mersinden uzak ve kente girdi sağlayacak yerdeler...
. . .
Biz turizm kenti olmak isterken koca sahilde 4-5 otel yapılıyor fakat sadece Adana şehir merkezinde 5 tane otel, 2 tane alışveriş merkezi yapılıyor. Adana, yapılan hastanelerle birlikte sağlık üssü olmak üzere. Havaalanı tartışmaları daha bitmedi bile ve hipodrom üzerindeki tartışmaları unutmayalım. Organize Sanayiye her gün yeni firmalar açılıyor.
. . .
Sayın Aşut, siz hiç duydunuz mu “bu kadar yatırım yeter, Mersin tarafını da kalkındıralım, yatırımlar o bölgeye yapılsın” diyen bir Adanalı. Duyamazsınız!
. . .
Mersine bir alışveriş merkezi yapıldı, şehir esnafı yaşam mücadelesi veriyor. Alışveriş merkezi esnafı da durumundan memnun değil. Yeni evler yapılmış ama alıcısı yok.
Oteller yetersiz, hastaneler yetersiz. Şehirde büyük ölçekli fabrika yok denecek kadar az.
Cam Sanayi Mersin fabrikalarından birisini kapatıyor.
. . .
Tüm bunlar bir realite iken Mersini yatırımdan yoksun bırakmanın bir mantığı yoktur.
Yeni yatırımlar sonucu yeni insanlar bu kente gelecek ki, şehrin ekonomisi hareket kazansın. Arsa ve konut satışları canlansın. Şehir insanına iş kapısı açılsın. Yan sektörler gelişsin.
. . .
Kent yöneticilerinin öncelikli hedefi kentini düşünmek ve bu kenti kalkındırmak olmalıdır.
Size başka bir ayrıntıyı aktarayım belki haberiniz yoktur. Biri süt tozu fabrikası olmak üzere iki tane fabrika yatırımı son anda Mersinden Adana’ya gitti. Avrupa’nın sayılı Ortopedi Hastanesi Toroslar’a bürokrasi sebebiyle yapılmadı. Bu kaçışların sebebi ne?
Mersinin ilgisizliği… Başka bir açıklaması yok bunun.
. . .
O zaman neden Mersini büyütmek ve geliştirmek için uğraşıyoruz.
Adanalı yöneticiler neden Çukurova’yı kalkındırma hevesi içinde değiller. Üstelik her Çukurova adı geçtiğinde “Çukurova’nın göbeğinde biz varız” diyorlar. Yumurtalık ve Ceyhan yatırımları için neden Yenice, Kazanlı, Karaduvar’a da gidin demiyorlar.
. . .
Sayın Aşut, sizin asıl göreviniz ve zorunluluğunuz olan Mersini kalkındırmak yerine bölgeyi düşünüyorsunuz. Bu yanlıştır. İsterseniz Mersin merkezde istediğiniz kadar arsa bulabilirsiniz. Aklınıza gelen bir yer yoksa bir hafta sonu kuzeye doğru Mersini incelemenizi öneririm.
. . .
Siz bu yatırımı Adana ile ortak bir noktaya yaparsanız ne konut sektörüne ne kent ekonomisine hiçbir katkısı olmayacaktır.
Bugün kalkındırmak için Mersinin can attığı bölge Adana’ya daha yakındır.
Bu ne demektir? Bu yatırımlardan iş sahibi olan insanlar Adana’da yaşayacak, alışverişini Adana’dan yapacak, Adana’nın imkânlarından faydalanacak.
Bunun başka bir açıklaması yok!
. . .
Havaalanı Yeniceye yapımını anlıyorum. Her ne kadar turizm için batıya yapılması taraftarı olsam da Yenice Havaalanı için destek de oldum. Sonuçta Havaalanı kent merkezinin dışında olur. Bu her şehirde böyledir. Ancak sanayi yatırımı için böyle bir şey söz konusu değildir.
. . .
Bunca zamana kadar, Mersinin kalkınmasına engel olanlar yüzünden bu kent geri kaldı.
Sayın Aşut, siz gençliğiniz ve ideallerinizle ileriyi görün ve bu tip yöneticilerden olmayın lütfen.
. . .
Lojistik yatırımlarının bu kente getirisi çok fazla olacaktır. Ayrıca Çin yatırımlarından sonra bu kentin gelişmesini hiç kimse engelleyemez.
. . .
Yatırımları (sadece) Mersin’e yaparak bu kentin kaderini değiştirebilirsiniz.
Sizden bir Mersinli olarak tek isteğim var Sayın Aşut, Mersinin kalkınmasını arzulayın, bunun için bu yatırımı bölgeye değil, Mersine çekin. Bu yatırımdan sonra bölge kendiliğinden kalkınır zaten. Bölgeyi başkaları düşünsün.
. . .
Kısa yazmak için oturduğum bu yazıyı rahmetli Kadri şaman’ın Aytaç Durak’a söylediği bir söz ile bitirmek istiyorum. Ne demişti rahmetli Şaman, “Aytaç Durak Mersini Adana’nın bir ilçesi gibi görmekten vazgeçmelidir”.

Hiç yorum yok: