25 Haziran 2009 Perşembe

Anamur’u il yapma çabası kadrolaşma mı, teslimiyet mi, yoksa hizmet mi?

31 Mart Pazartesi günü İmece Gazetesinde bir haber başlığı: “MHP’nin Gündemi Anamur”.
Haberde MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik “Anamur’un Türkiye’de iline en uzak ilçe olmasının yöre halkı üzerinde büyük maddi ve manevi sıkıntılara yol açtığını belirterek Anamur, sağlık sorunlarının yaşandığı her devrede çaresiz kalmakta ve iline başvurmak zorundadır.

Tarım ve kültürel potansiyelin değerlendirilmesinin yolu, Anamur’un il yapılması ile gerçekleşebilir” dedi. Haberin devamı var ama özeti bu...

Şimdi bu noktada da soru şu! Bir kişi neden bir kentin vekili olur veya olmak ister? Kişisel ihtiras, ekonomik ihtiyaç ve benzer talepleri bir kenara bırakıyorum. Sadece kentsel düşünelim. Elbette milletvekili seçildiği kentin sorunlarını çözmek ve halkın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yatırımların gelmesini sağlamak.

Yıllardır Mersin milletvekillerimiz ne yapıyorlar? Ya Tarsus’un il olması için ya da Anamur’un il olması için meclise önerge sunuyorlar. Oysa bir kent ve o kentte oturan halk için yapılacak ilk şey yaşanan sorunların çözümünü bulmak olmalıdır.

Behiç Çelik’in dediği gibi Anamur Merkeze gerçekten çok uzak bir mesafededir. Doğru! Ancak il yapmayı denemek yerine başta sağlık sorunlarının çözümü için ilk önce Anamur’a büyük çapta bir hastanenin getirilmesi için çaba sarf edilmelidir.

Bu açıdan geçen dönem Recep Akdağ tarafından Mersin için verilen sözlerin yerine getirilmesi adına uğraş verilmeli ve hükümete baskı yapılmalıdır.

Kıvrak, tehlikeli ve dar Mersin sahil yolunun acilen genişletilerek düz bir şekle sokulması gerekir ki merkeze olan uzaklık kısalsın ve turizm açısından insanların korkulu rüyası olmaktan çıksın burası. Karadeniz Sahil yolunun yapımı ile övünen başbakana bu yol hatırlatılmalıdır.

Yıllardır Erdemli-Mezitli arasına yapılacağı söylenen Mersin Havaalanının bir an önce hayat bulması için çaba gösterilmeli ve başta Kürşat Tüzmen olmak üzere diğer Mersin Milletvekilleri ile işbirliği yapılmalıdır.

2008 Turizm sezonunun açılacağı Mersine yeni ve büyük çapta otel ve konaklama tesislerinin getirilmesi için turizm acenteleri ve otel sahipleri ile temas haline girilmelidir. Anamur başta olmak üzere önemli turizm alanlarına istihdam yaratacak ve bölgesel kalkınmayı sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

Başta Anamurium tarihi eserleri olmak üzere bölgedeki tarihi eserler restore edilmeli kentin diğer tarihi mekânları ile birlikte tanıtılmalıdır.

Turizmin göbeğine yapılması düşünülen Akkuyu termik santralinden hükümeti vazgeçirmek için çaba gösterilmeli, balık çiftliklerinin en güzel koyların yakınlarına yapılmasını engellemek gerekmektedir. Tarım politikaları gözden geçirilmeli ve başta Anamur muzu ve Silifke çileği olmak üzere Mersine özgü tarımsal ürünlerin üretimi ve pazarlamasında karşılaşılan sorunların çözümü sağlanmalıdır.

Her ne kadar devlet yatırımlarından umduğunu bulamasa da Mersin sadece merkezden oluşmuyor. Anamur, Silifke, Mut, Gülnar… Onlar neden bu hizmetlerden uzak kalıyorlar. Oysa her seçim dönemi milletvekili adayları bıkmadan usanmadan buralara gidiyorlar… Sözler veriyorlar. Ama hizmet… Yok… Bunda tek suçlu milletvekilleri değil elbette.

Belediye başkanları, il turizm müdürleri, gazeteciler, kaymakam, vali… Kısacası suçlu çok...

Adana havaalanına yaklaşık 5 Antalya havaalanına yaklaşık 4 saatlik mesafede olan bu ilçe havaalanı imkânından mahrum durumda. Sebep? Yakında havaalanı olması... Sevsinler… Mersin sadece merkezden oluştuğunu anlatamayacak kadar aciz miyiz?

Anamur, Mut, Gülnar Mersin değil mi? Mezitli, Erdemli civarlarına bir havaalanının yapılması hem bu ilçelere kolaylık sağlayacak hem Mersinin gelişmesi tetikleyecektir.
Adana’ya mesafe bu açıdan önemli değildir. Turizmi çekemedik, Havaalanı yapamadık, ili kalkındıramadık. Kısacası beceremedik. Peki, ne yapalım? İl yapalım gitsin. Anamur’un il olması neyi değiştirecek. Bir Vali atanacak, şehri kaymakam yerine vali direkt yönetecek. Başka? Hiçbir şey.

Otelleri çekemezseniz, yolları yapmazsanız, hastane kurmazsanız ne değişecek? Bunları yapacaksanız il yapmaya ne gerek var? Bunları yapmaktan zorsunan vekillerimiz işin kolayına kaçıyorlar. Oy kaygısı yaşayan siyasetçilerimiz kaşınan yaraya el atıyorlar.

Geliştiremedik, yatırımları çekemedik, turizm bölgesi ilan edemedik. Peki, ne yapalım?

Oldu olacak Tarsus’u Adana’ya, Mut’u karamana bağlayalım, ya da Anamur ile birlikte il yapalım. Kurtulalım.

Bu mudur milletvekilliliği veya il yönetimi? Bu sadece “biz beceremedik başkası yapsın” demektir. Başka açıklaması olamaz. Belki de yeni kadrolar yaratmak ve o kadrolara “kendinden” olanların atanmasını sağlamak. Kim bilir? Ama il yapmanın aslında bir hizmet olmadığını il olup ta yatırım alamayan küçük ve yeni yapılan illerden gözlemleyebiliriz.

Bunca zamandır Mersin milletvekillerinin, Anamur ve Tarsus’un il yapma mücadelesi yerine bu bölgelere daha fazla hizmet getirme yarışı olsaydı sanırım Mersin çok daha farklı bir yerde olurdu.

Hiç yorum yok: