25 Haziran 2009 Perşembe

Mersin için kader günü bugün

AKP Hükümetinin, Akkuyu beldesinde yapımını planladığı nükleer enerji santrali ihalesi 24 Eylül’de(yani bugün) sona eriyor.
. . .
Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu’ya yapılması planlanan ve ihale aşamasına gelinen nükleer santrale karşı halkı bilinçlendirmek ve hükümete de ‘nükleer sevdadan vazgeçin’ mesajı vermek için Metropol İş Merkezi önünde imza standı kurdu.
. . .
Bu imzalar kaç işi olur, ne zaman ve nereye ulaşır, ulaşırsa sonuç ne olur…
Açıkçası ümitsizim.
. . .
Üstelik bu işte insanların ne kadar bilgisiz ve hatta ilgisiz oldukları o kadar açık ki…
Hayatları ile kumar oynanan insanlar kumarın zarı olmayı tercih etmişler gibi…
Kaderlerine razılar.
. . .
Geçen aylarda yapılan Mersindeki nükleer karşıtı mitinge Türkiye’nin birçok noktasından gelen Nükleer Karşıtı eylemcilerin yanında Mersinde yaşayan ve her fırsatta toplum önderliği yapmaya çalışanları göremedik…
. . .
Nükleer Karşıtı Platform dışında Mersinin birçok yazarçizeri bu işi görmezden geliyor.
Bu görmezden geliş sayesindedir ki, tepki yok denecek kadar az Mersinde… Tepkisizlik Mersinin ruhunda olan bir gerçektir. Gösterilen tepkilerin cılızlığının da etkisiyle hükümetin bu kararından vazgeçmeyeceği bir başka gerçektir.
. . .
AKP hükümeti birçok konuda olduğu gibi Mersin konusunda da çelişkili davranmaktadır.
Çünkü bir yandan Mersini turizm kenti ilan ediyorlar, diğer yandan turizm için havaalanı gerekliliğinden bahsediyorlar… Aynı hükümet turizm bölgesi ilan ettikleri yerlere balık çiftlikleri kurma izni veriyor.
. . .
Kürşat Tüzmen her fırsatta turizmden ve Mersinin turizm potansiyelinden bahsediyor ama ne nükleer karşıtı olduğunu ne de balık çiftliklerinin turizme vereceği zarardan bahsetmiyor. Veya görmezden geliyor.
. . .
AKP il Başkanı ve benzer düşünenlerden de olması gereken tepkileri göremiyoruz. Aynı şekilde Balık Çiftlikleri karşısında gösterdiği hassasiyet ve hükümetin Uluslar arası Çukurova Havaalanı projesi için gayret gösteren Sayın Abdullah Ayan’dan da nükleer karşıtlığında gerekli tepkileri tam olarak göremedik.
Bu günlere geldik…
. . .
Nükleer Santral kurulması belki uzun vadede Türkiye gibi geri bırakılmış ülkeler için bir gerekliliktir. Ancak ulusal kaynaklarımızın başkaları tarafından sömürülmesine izin vermeden, Avrupalın birçok ülkesinde terk edilmiş bir sistem olan nükleer enerji santrallerini Türkiye’ye dayamadan, halkımızı ve ülkemizi Çernobil gibi facialara karşı karşıya bırakmadan, turizm gibi bacasız sanayiyi yok etmeden önce bir değil, en az iki kere düşünmek gerekmektedir.
Öncelikle nükleer enerji karşısındaki alternatifler üzerinde düşünmeli ve kolaycılığı seçmemeliyiz. Her şeyden önce nükleer santral kurmak uzun ve zahmetli bir yatırımdır. Aynı zamanda pahalıdır.
. . .
Güneş enerjisi ülkemiz için bulunmaz bir enerji kaynağıdır. Rüzgâr enerjisi ülkemizin ihtiyacını karşılamaktan öte enerji ihracatçısı konumuna bile getirebilir bizleri. Ülkemiz su cennetidir. Boşa akıp giden suların barajlarca tutulması bile bizlere uzun yıllar yetecek enerjiyi üretirken su tasarrufu sağlamada bile yardımcı olacaktır.
. . .
Ben başkaları gibi torbadan sallamıyorum. Yılların alışkanlığı ile ezber yapmıyorum.
-Balık Çiftliklerine karşı olup, nükleer santral için kılını kıpırdatmayanlar ve kalem oynatmayanlar zahmet edip ilgili konuları uzmanların yazdıklarından araştırsınlar. Hükümetin sözcülüğünü yapmaktansa Mersinin ve çocuklarımızın geleceğinin gözcülüğünü yapmalıdırlar.
. . .
Mersindeki hükümet temsilcileri ve sözcüleri Mersin için bir şeyler yapmak istiyorlarsa bu yöndeki çabalarını ve enerjilerini Mersin Büyükşehir Belediyesinin halkın takdir ettiği hizmetlerini yok sayarak değil, küfür ederek, aşağılayarak değil, Mersinin geleceğine yönelik konulmaya çalışılan nükleer santrale karşı çıkarak harcayabilirler.
. . .
Bu şekilde Mersinse hizmet konusunda kendilerinin ne kadar samimi oldukları ortaya çıkacaktır.
Bu bir sınavdır.
Bu AKP’li arkadaşlar ve gizli AKP’liler için bir şanstır.
. . .
Evet, arkadaşlar Mersin yönünü turizme çevirmiştir…
Balık çiftlikleri turizm için tehlikeli ve zararlıdır. Yapılmamalıdır.
Fakat daha büyük bir tehlike nükleer santraldir.
Cesaretinizi toplayın ve Ankara’nın ağzının içine bakmadan… Cesurca… Mersin ve çocuklarımız için Nükleer Enerjiye hayır deyin…

Hiç yorum yok: