25 Haziran 2009 Perşembe

Bir seçimin ardından: Akdeniz

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Mersin için sanırım sonucu en fazla merak edilen ilçelerden birisi Akdeniz’di. Çünkü Akdeniz’de 2009 seçimlerinde türlü hesaplar söz konusuydu. Çünkü bu ilçe Kürt, Arap ve türlü etnik grupların bir arada yaşadığı karışık bir bölgeydi. Bu karmaşıklığı ile MHP, CHP, DTP ve AKP bu ilçede iddialı duruma gelmişlerdi.

Yeni bağlanan beldelerle birlikte kırsaldan destek gören MHP kendisini burada çok güçlü hissediyordu. Tanınmış bir ailenin bir ferdi olan ve Bağcılar Belediye başkanlığı döneminde başarılı olan Akif Çifçi ile MHP gözünü Akdeniz ilçesine çevirmişti.

Hükümet partisi AKP Akdenizin yapısına uygun bir adayı belirleyerek sadece iktidar gücü ile seçime asılmaktan daha ziyade oyunu kuralına göre oynamak istedi. AKP adayı Hacı Özkan dini motifleri üzerinde barındıran, Adıyaman doğumlu ve Akdeniz esnaflarındandı. Nitekim adaylık açıklaması bile gövde gösterisi şeklinde geçti.

Hacı Özkan’ın aday yapılmasıyla AKP özellikle Kürt oyların DTP’ye gitmesini engellemek istemişti.

DTP ise 1999 seçimlerinde seçilen ve bir dönem başkanlık yapan Fazıl Türk’ü yeniden aday göstermişti. Fazıl Türk başkanlık yaptığı dönemde beklenenin ve hatta korkulanın aksine Kürt milliyetçiliği yapmayarak taraflı tarafsız herkesin takdir ve beğenisini kazanmıştı. Seçimin en büyük favorilerinden birisi olarak Fazıl Türk “tekrar adayım” diyordu.

Fazıl Ahmet Türk’ten sonra 2004 seçimlerinde başkanlık koltuğunu alan Kenan Yücesoy CHP’nin yeni dönemde de aday gösterdiği bir kişiydi. Kenan Yücesoy görev yaptığı 5 yıl boyunca daha çok sosyal projelerle ilgilendi. Kentin değişik yerlerinde spor alanları ve parklar yaptı.

CHP’nin bu bölgedeki en büyük sıkıntısı CHP’de başkanlık bulamadığı için DSP saflarına katılan Kenan Yıldırım ve dolayısıyla DSP’nin alacağı oylar oldu. Başta Kenan Yücesoy olmak üzere Akdeniz’de siyaset yanlar DSP’nin seçim kazanmaya değil, CHP’ye seçim kaybettirmek için seçime girdiklerini söylediler sürekli.

Nitekim seçim sonucu açıklandığında DSP büyük hayal kırıklığı yaşarken asıl hüsran CHP’nin oluyordu. DTP Oyların 41.845’ini alarak seçimin galibi olurken, CHP 36.638 ile ikinci parti oldu. AKP’nin aldığı oy 26.522 olurken, MHP 25.005 ve DSP 6396 oy aldılar.

Aynen beklendiği gibi Akdeniz Mersin ilçelerinin içinde belki de en çekişmeli seçim yaşanan bir ilçesi oldu. CHP elindeki belediyeyi 5207 oy farkla DTP’ye kaptırdı. Seçimin ardından sokaklarda konuşulan ana konu şu oldu: CHP’nin elinden bu ilçeyi DSP aldı ve DTP’ye verdi.

Öyle ya da böyle türlü bahaneler yaratılsa da seçim sonucu bir gerçeğin ifadesidir. Seçim sonucu DTP’nin burayı kazandığını söylüyordu. 29 Mart öncesi seçim sonucunun tahmin edilmesi zor bir ilçenin dört favorisi vardı, birisi kazandı.

Fazıl Türk’ü yeni dönemde zor bir dönem bekliyor. Tarihi Tırmıl alanının düzenlenmesi, Hal yolu, Tırmıl Bölgesi ve antrepo ve bakliyat firmaları ve depolarının yoğun olarak konuşlandığı Özgürlük mahallesi civarlarının yol ve kaldırım sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir.

Akdenizin bir yanı esnaf ve sanayi iken diğer yanı ise tarımdır. Bu anlamda tarımsal gelişmeyi sağlayacak projelere gereksinim duyulmaktadır. Hayvan pazarları, Huzurkent’ten başlayarak kentin girişinin düzenlenmesi, bir liman ve lojistik kenti olan Mersin’in Akdeniz ve Toroslar ilçelerinin kuzeyinde bir lojistik köy mutlaka kurulmalıdır.

Çay, Çilek ve Özgürlük gibi göç ile oluşmuş mahallelere acilen kentsel dönüşüm projesi uygulanmalıdır. Akdenizin kuzeyine gerek TOKİ ile gerekse belediye imkanları ile uygun ve düzenli evler yapılarak göçle kurulan mahalle insanlarına modern hayat sunulmalıdır.

Akdeniz’de de Mersinin diğer ilçelerinde olduğu gibi yön tabelaları yoktur. Mutlak suretle ve mümkünse otoban tarzı tabelalar konulmalı ve özellikle kente gelen yabancıların yön bulmasının kolaylaştırılması gerekmektedir.

Akdenizin en büyük eksiği sağlık alanındadır. Akdeniz’e yetecek kapasitede ne özel ne de devlet hastanesi bulunmamaktadır. Boş arsa verilerek özellikle Ortopedi, göz, kalp vb gibi özel dal hastaneleri Akdeniz’e çekilerek hem istihdam yaratılırken hem de kent ekonomisine fayda sağlanabilir.

Seçim yarışı çok zorlu geçen Akdeniz de görülen o ki; başkanlık koltuğunda oturmak ta çok kolay olmayacak. Umarım Akdenizin yeni başkanı bu zor dönemi Akdenizin kalkınması ve ilçenin yeni yatırımlar alması için harcayacaktır.

Hiç yorum yok: