23 Haziran 2009 Salı

Mersin’e bakan bakana

Tarsus'taki iki hastaneden birini genel dal hastanesi, diğerini de kadın doğum hastanesine dönüştürme kararı aldıklarını açıklayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Silifke ve Mut hastanelerinde iyileştirme çalışmaları yapılacağını, mevcut hizmet binasının ek bina yapımı ile modern bir hastaneye dönüştüreceğini, Çamlıyayla ve Aydıncık'ta küçük gün hastanelerinin yapılacağını belirtti.

Mersin'e Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi sözü veren Akdağ, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapmak üzere yoğun bir biçimde yer tespiti çalışmaları yaptıklarını anlattı." Yakın bir zamanda bu konuda kararımızı vererek, özellikle yeni oluşturduğumuz kamu-özel ortaklığı finansman modeli ile Mersin'e bir eğitim-araştırma hastanesi projesi kazandırmak için gayret edeceğiz" dedi. (1)
* * *
Türkiye'de okulların 550 bin bilgisayarla donatıldığını ve öğrenci kitlesinin yüzde 90'ının internetten yararlandığına işaret eden Bakan Hüseyin Çelik, 2007 yılının sonuna kadar Mersin'de 2 bin 250 yeni derslik yapılmış olacağını ifade ederek, "Bu da 4-5 yıllık süreç içerisinde derslik sayısı itibarıyla bir rekorun adıdır. Mersinli yavrularımıza hayırlı uğurlu olsun. Helali hoş olsun.

Mersin'de birçok lisemiz var ama iktidarımızla birlikte kurulan 2 lise var ki onlar burada yok. Önümüzdeki eğitim yılından itibaren Mersin'de sosyal bilimler lisesinin temelini atacağız. Ayrıca, Bozyazı ilçesinde Diyanet Vakfı'na ait olan bir yurt var ve şu an misafirhane olarak kullanılıyor. Onu da alırsak 4. Anadolu Öğretmen Lisesi'ni Bozyazı'da açacağız. Bu arada Türkiye çapında sayısı 10 olan spor lisesi için de söz vermiyorum ama valimiz ve belediye başkanlarımız bize yer gösterir ve 'Fiziki alt yapı var' derlerse, Mersin'e bir de spor lisesi yaparız" şeklinde konuştu. (2)
* * *
“Gelişmeler müspet. Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerine fevkalade önem veriyoruz. Çünkü bu güzel şehrin çarpık yapılaşmaya yönlendirilmemesi lazım.
Tarımın da artık sanayileşmesi gerekiyor. Çünkü dünyada tarımla uğraşan nüfus, ortalama yüzde 8'ler seviyesinde, Türkiye'de bu rakam yüzde 40'larda. Bu bölgelere baktığımızda ise yüzde 53 civarında seyrediyor. Dolayısıyla tarımında sanayileşmesi gerekiyor. İhracat öncelikli kalkınma modelimizde, tekstil başta olmak üzere tarıma dayalı sanayi ürünleri olduğu görülüyor.

Mersin'in daha çok sanayi ve hizmet sektörü bakımından bir cazibe Merkezi haline gelmesi için gayret sarf ettiklerini anlatan Ali Coşkun, şöyle devam etti: Hizmet sektörü de önemli. Bugün bu yükü büyük ölçüde Antalya sürüklüyor. Fakat artık doyum noktasına yaklaşıyor. Onun için böyle güzelliklerin bulunduğu bu yörelerinde hizmet sektöründe turizm öncelikli olarak yer alması gerekiyor.''(3)
* * *
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Silifke'nin Taşucu beldesindeki SEKA arazisinin turizme kazandırılması girişimlerini hızlandıracaklarını söyledi. “Gerekli başvurularımızı Özelleştirme İdaresi'ne yaptık. SEKA arazisini gördükten sonra bu süreci hızlandıracağız. Daha önce birkaç defa ihaleye çıkarılmış ve satışı gerçekleştirilememiş arazinin turizmde değerlendirilmesini sağlayacağız. SEKA arazisi 2 milyon 159 bin metrekare, burayı en iyi şekilde değerlendireceğiz.

İmara hazır olan bu arazinin kullanıma hazır hale getirilmesi, turizme tahsis olmasıyla mümkündür. Bu konuda yaptığımız müracaatları yakından takip edeceğiz. Değerli milletvekilleri ve valimiz bu projeyi desteklerse iyi sonuç elde edeceğiz. Silifke sahil itibarıyla üçte birlik alana sahiptir. Burada ciddi şekilde el değmemiş alanlar var. Ayrıca, arkeolojik buluntular var.

Son derece önemli arkeolojik buluntulara sahip Silifke doğa, deniz ve tarihle iç içe bir yer. Buranın turizmde değerlendirilmesi galiba bölgeye yapılacak en iyi girişimlerden birisi olarak gözüküyor. Silifke, Mersin açısından turizmde büyük önem taşıyor. Silifke'de potansiyel var.”(4) dedi…
* * *
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin’in Türkiye’nin lojistik merkezlerinden birisi olacağını söyledi. Çağlayan, “Mersin’in MR’ını çekeceğiz. Mersin Allah’ın Türkiye’ye bahşetmiş olduğu önemli bir il” dedi.(5)
* * *
Mersin, Ankara siyasetinin gözdesi bir kent… Her dönem hükümet üyeleri Mersine gelirler ve değişik sözler verirler. Ancak yıllar var ki; verilen sözlerin birçoğu havada kalır.

Yıllardır Mersin turizmini, sanayisini, okul ve hastanelerini, ticaretini, tarımını incelemeye gelen bakanlar kendisine sunulan raporlar doğrultusunda şehrin eksiklikleri konusunda bilgi sahibi olurlar ve bu eksikliklerin giderilmesi yönünde vaatlerde bulunurlar.

Ancak bunca zamandır ne havaalanı yapımı konusunda, ne ikinci üniversite konusunda, ne yeni hastanelerin yapımı konusunda nede diğer sorunların çözümünde hiçbir adım atmayı başaramamış ya da istememişlerdir.
Bu açıdan ben bu yazımda sadece 5 bakanın değişik zamanlarda Mersine gelişlerini ve yaptıkları konuşmayı aktarmak istedim. Yorumu okuyucuya bırakıyorum…

--------------/
1- 08.07.2006 http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haberler/2006/Temmuz/08/Haber_150375.aspx
2- 07.04.2007 - http://www.akparti.org.tr/gnsayfa/haber.asp?haber_id=16835&kategori=8
3- 31.12.2007 - http://www.sanayi.gov.tr/webedit/gozlem.aspx?sayfaNo=2713
4- 11.01.2008 http://www.sondakika.com/haber-bakan-gunay-in-mersin-ziyareti-2/
5- 20.01.2008 Sabah Güney eki.


Bu yazı Güneyde İmece Gazetesinde 21.01.2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: